Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tündér

 

A tündérek talán a legtöbb különféle elnevezéssel illetett természetfeletti lények. Skóciában, Írországban hívják őket Aprónépnek, Írországban Nemeseknek, Cornwallban Régi Népnek. A Jó Szomszédok és a Béke Népe elnevezés is tündéreket takar. 

A legtöbb tündért meg lehet idézni különböző szertartások alkalmával, kérhetjük a segítségüket, parancsolni azonban nem szabad nekik, azt ugyanis nem tűrik. A tündérek pedig szinte mindig megtorolják sérelmeiket. Nem állhatják még a hideg vasat, nem mernek átugrani a folyóvizek fölött sem. Megijednek a sótól, csengőktől, a lópatkótól, a füttyszótól, az ujjpattintástól és a kifordított ruhától. Nem kedvelik azorbáncfüvet, a piros verbénát, a százszorszépet, a madárberkenyét, de a legkönnyebben talán egy négylevelű lóherével tarthatjuk magunktól távol őket. Aki átnéz egy kőbe fúrt lyukon, állítólag az könnyűszerrel megláthatja a tündéreket. Úgy tartják, aki az óramutató járásával ellenkező irányban háromszor megkerül egy tündérhalmot, az megnyitja előtte kapuit.

   

Némely tündérek barátságosak, mások gyanakvóak, esetenként vadak az emberekkel szemben. Találkozhatunk föld alatti, tavakban, patakokban vagy tengerekben lakó tündérekkel, de a kelta tündérek jobban kedvelik a magaslatokat, esetleg a vadon mélyét, tavak partját. 

Magasságuk eltérő. Akadnak parányiak, félméteresek, 100-120 cm magasak, de ember nagyságú vagy még magasabb tündérek is léteznek. 

Többnyire kisebb-nagyobb csapatokba tömörülnek egy-két magányos társukat leszámítva. Utóbbiak öltözködése is jóval egyszerűbb: rókabőrt, leveleket, zöld mohát, virágokat, vakond prémet vagy pókhálót öltenek magukra. A tündék szeretik a szép holmikat. Sapkájukat tollal, ruhájukat aranycsillámokkal díszítik, fejükön gyakran viselnek drágaköves koronát. Többnyire a helyi népviseletnek megfelelő színű ruhát hordanak.


Gyakran töltik szövéssel, fonással az idejüket. Szerveznek maguknak vásárokat, piacnapokat, lovas felvonulásokat, kedvelik a vidám tivornyákat, vadásznak vagy sportjátékokat játszanak (szeretik pl. a jéghokit). Kedvelik a zenét és a táncot. Játszanak pánsípon, dudán, cimbalmon, tamburinon, hárfán, sípon és dobon. Szeretik a rendet, a titoktartást és a nagylelkűséget. Hálásak, ha az emberek friss vizet hagynak nekik, de jó szívvel fogadják a tejet, sajtot, kenyeret, de a bor és a sütemények rituális felajánlása is hozzásegít a tündérek barátságának elnyeréséhez. De kedvelik például a gyömbért is. Az áldozatot a szabadban kell elhelyezni, lehetőleg zöld növények vagy fák közelében. Azonban ne várjuk, hogy a felajánlott ételnek, italnak másnapra lába kelljen. A hagyomány szerint a tündérek és a hozzájuk hasonló szellemi lények mindössze az emberi táplálék belső lényegét veszik magukhoz, a külső formát hátrahagyják.

 

Tündérek fajtái:

FőtündérekTündérország arisztokratáinak is ellehetne őket mondani. Ők azok, akik társaikon uralkodnak. Hegyeken vagy mesterségesen létrehozott dombokon laknak. Sokan közülük írnak, olvasnak.

KöztündérekŐk kerülnek a legtöbbször kapcsolatba az emberrel. Szerencsét hoznak arra, aki el tudja őket fogni. Van amelyik rendkívüli szépségűek, de meglehetősen alacsonyak. Becsületesek és kedvesek azokkal az emberekkel, akik velük kedvesek. De amilyen jók is tudnak lenni, olyan rosszak is lehetnek szörnyűséges vicceket és tréfákat követnek el, ha kedvük tartja.Házi tündérekOlyanok, mint a brownie-k. Osztoznak a házi teendőkben, megcsinálnak mindent, jutalukért cserébe. A lusta emberekkel pedig csúnyán eltudnak bánni.

 

Magányos tünrek: Nem szoktak emberrel beszélni, inkább egyedül élnek a vadonban. Általában gonosz szándékaik vannak, de jók is lehetnek. A tündérek nagyon kiszámíthatatlanok, így hát nem is lehet tudni elsőre mikor milyenek.

Bogiek: Belőlük is több fajta van. Valamelyik gyerekeket rabol, némelyik alakot tud változtatni. Esetleg szellemek vezetőik. Van, amelyik szeretik a trükköket. De előfordul, hogy nagyon veszélyesek is tudnak lenni, de ugyanannyira segítőkészek is. 


Goblinok: Belőlük is igen színes változatok vannak. Önmagukban tolvajok és gazfickók, akik állatok képében jelennek meg. A legtöbbjük bányákban él, és ott is dolgoznak. Persze köztük is van segítőkész fajták. Valamelyik szeret viccet űzni az emberből.

Browniek: Apró, bozontos, ráncos, barna bőrű kis teremtmények. Vagy meztelenek, vagy rongyos, barna ruhácskákban járnak. Szeretnek házakba beköltözni, amikről azután gondoskodnak. Ha lusta szolgáló van a háznál, őt bosszantják. Minden Brownie elvárja a tejszínt, a tejet és a mézes süteményt. Nem szabad ruhát és túl sok ételt elöl hagyni, mert ezt támadásnak veszik és elhagyják a házat. Gondoskodni kell róluk, nem kritizálni a munkájukat.

  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

los angeles

(axl rose, 2014.09.08 19:13)

nem léteznek tündérek.valoság izgalmasabb,ez unalmas,vacak

Re: los angeles

(Erdő mellett, 2017.03.21 14:07)

És,ha mégis léteznek? És,ha fotó is van róluk? Miért gondolja azt,hogy csak az létezik,amit lát? Akkor nincsenek vírusok, baktériumok sem,hiszen nem látja? Vagy mert nincs otthon mikroszkópja,h ellenőrizze a vírusok létezését, mégis miért hiszi el azok valódiságát? Valóban lapos a Föld bolygónk? Honnan tudja,hogy gömb alakú? Körbejárta? Miért hitelesebb ez az információ Önnek? Azért mert tudósok mondták? Hiszen csak ők mérték és ők látták, mégis elhiszi? Én egyet tudok. Sokkalta több a világunk mint amennyit sokszor képesek vagyunk 3 dimenzióban érzékelni belőle... vagy Kopernikusz is tévedett, meg Alexander Fleming is? ...

Re: los angeles

(Niki, 2018.12.04 10:15)

szia. Hogy tündérek léteznek-e, nem tudom, de kb 9 éves koromban láttam egy kismanót. már hajnalodott, ezért láttam meg, azt hitte, alszok még. nagyon megijedt, és elfutott, elbújt. én is megijedtem, és bebújtam a takaró alá. sajnos csak ennyi történt, többé nem láttam.

los angeles

(axl rose, 2014.09.08 19:16)

a baalbeki terasz,hogy épült fel?stb.stb.eza tunde szöveg,nulla fantáziával megvert,.de ha nektek ez jó?

Különbség

(Nem Fontos, 2013.03.17 18:12)

Mi a különbség a tündér és a tünde között. Külsőleg hogy lehet őket megkülönböztetni, és miért van az, hogy itt a tündér cikkben egyszer tünde névként illeted őket? (A tündék szeretik a szép holmikat.)